”Tikusta asiaa” osa 1 – Tikku tulessa ja lämmittämisessä

450px-Neandertaler_reconst by Stefan Scheer p
Neandertaler reconst by Stefan Scheer

Puutikku ei ole mikään vähäpätöinen turhake ihmiselle, eikä ihmiskunnalle. Olipa se pieni sormien välissä pidettävä tikku, kämmenellä puristettava isompi seiväs tai oksa, on se liittynyt ihmisen kehityshistoriaan läheisesti alusta saakka, eli noin 2 miljoonaa vuotta. Puutikku oli oiva apuväline alkuvanhemmillemme maukkaan madon tonkimiseen maan onkalosta, puun kolosta tai kasvien juurten kaivamiseen. Ihmisten levittäytyessä alkukodistaan muualle maapallolle, puutikku ja -seiväs olivat edelleen heidän jokapäiväisessä elämässään tärkeässä asemassa. Eikä ilman niiden apua pärjätä nykypäivänäkään.

800px-Rhodesian_Men
Tekijä: Amédée Forestier (1845 – 1930) [Public domain], lähde: Wikimedia Commons
Käyn läpi ”Tikusta asiaa” – jutuissani, puutikun käyttökohteita eri aikakausilla ihmisen elämään liittyen. ”Puutikku” on ollut ihmiselle tärkeä apuväline ja käyttömateriaali muun muassa:

Tulen käytössä ja lämmittämisessä:

Ihminen ei osannut kehityksensäSalama alkuaikoina sytyttää itse tulta. On oletettu, muttei lopullisesti todistettu, että Homo erectuksella olisi ollut jo 1,6 miljoonaa vuotta sitten kyky tulen hallintaan ja jopa sytyttämiseen.

Kiistattomat merkit Homo erectuksen tulenkäytöstä on sen sijaan löydetty Swartkransista Etelä-Afrikasta. Palaneet luunpalaset työkalujen joukossa, ovat myös ensimmäinen varma merkki Homo erectuksen lihansyönnistä.

Kaikki tutkijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Neandertdahlinihminen vangitsi tulen Metsäpalo skluonnosta noin 300-400 000 vuotta sitten, esimerkiksi salaman sytyttämän metsäpalon pienistä jälkipalosta. Hän osasi lisätä puuta tuleen ja siirtää sitä tulisijasta toiseen. Pystyyn kuivaneet tai kaatuneet puut sekä sen oksat ja tikut olivat tällöin elinehto asuinsijan, esimerkiksi luolan lämpimänä pitämiselle talven, lumen ja jään keskellä. Puiden kerääminen kuului tärkeänä osana ihmisen päivittäistä rytmiä, samoin kuin metsästys ja kalojen pyydystys.

800px-Neanderthals_-_Artist's_rendition_of_Earth_approximately_60,000_years_agoKeihään palava pää skTulessa teroitettiin seipäät ja keihäät sekä pienemmät tikut. Jos tulisijan paikkaa haluttiin vaihtaa, ihminen poltti tikkua tai seivästä tulessa ja siirsi tällä palavalla, hiillostuneella seipäällä tulen haluamaansa paikkaan, esimerkiksi perheensä tai heimonsa yhteiseen tulisijaan. Tuli oli arvokas ja se ei saanut sammua, sitä pidettiin yllä koko yhteisön voimin. Voi vain kuvitella, mikä oli ”palkka” sille yhteisön jäsenelle, jonka takia tuli hiipui. Tulen ja lämmön ympärille kokoonnuttiin, se oli ”sydän” miehen ja naisen, perheen ja myöhemmin yhteisön yhteiselämälle.

Neandertdahlinihmisen aivojen koko oli kehittynyt 300 – 400 tuhatta vuotta sitten niin suureksi, että hän hallitsi tulenkäytön ja noin 250 000 ennen ajanlaskun alkua tulen sytyttämisen. Hallittu tulenkäyttö mahdollisti asumisen kylmemmillä seuduilla ja sitä myöten ihmisen levittäytymisen muualle Afrikasta. Muun muassa ihmisen kulttuurievoluutio, kollektiivinen äly, sosiaalisuus, kieli sekä yhteinen ”ylemmän” palvonta saivat mahdollisuuden kehittyä.

Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että ihminen ei olisi lähtenyt lämpimästä Afrikasta ja kehittynyt tällaiseksi kuin se nyt on, puhumattakaan ympärillä olevasta maailmasta, jos ymmärrystä pitää tulta yllä puuta ja monen kokoisia tikkuja hyväksikäyttäen ei olisi ollut.

Seuraavassa ”Tikusta asiaa” osa 2 – jutussani kerron miten ihminen kehittyi puutikkujen ja kapuloiden avulla tulen sytyttäjäksi.

Lähteet: http://cogweb.ucla.edu/Abstracts/Pennisi_99.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Control_of_fire_by_early_humans

Kuvat: Jos erikseen ei ole mainittu, niin [Public domain], lähde: Wikimedia Commons

© Jari J Tuomisto

Mainokset
”Tikusta asiaa” osa 1 – Tikku tulessa ja lämmittämisessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s