Ruokakulttuurimme on kristillistä, itämaista, mcdonaldmaista …

Rosolli
Tekijä: Miia Ranta CC-BY-SA-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)lähde: Wikimedia Commons

Luin aamulla mielenkiintoisen lehtiartikkelin Marja Tanhuanpään kirjasta ”Taivaallista mannaa ja kiellettyä verta”. Siinä kerrotaan syitä ruoka- ja ruokailutapoihimme; miksi syömme Jouluna kinkkua, mikä on Lucia –pullien alkuperä. Kirja syventää kuvaa ruokailutavoistamme ja niihin liittyvistä taustoista. Hienoa, tieto perinteemme taustasta kiinnostaa minua ja sittenhän voin kertoa perheelleni tai ystävilleni juhlapyhän ruokailuun liittyen tarinan. Tuo kirja on luettava. Se innoitti minua hakemaan lisää artikkeleita ko. aiheesta netistä. Löysin pian niitä useita.

Yhdessä niistä, Suomen Ekumeenisen Neuvoston –sivulla, käsitellään artikkelissa ”Ruoka ja uskonto – naiset perinteen kantajina” syötävän ruoan ja uskontojen liittymistä ruokailutapoihimme. Ruokakulttuurit eroavat toisistaan muun muassa kristillisessä, islamilaisessa ja juutalaisessa uskonnoissa. Niistä on löydettävissä omat tavat, tottumukset ja mahdollisesti uskonnolliset ”riitit”. Erityisen tärkeä osa ruoka- ja ruokailutottumuksilla on juhlapyhinä. Naiset ovat kautta aikain olleet perinteen ylläpitäjiä ja seuraavalle sukupolvelle siirtäjiä.

Mietin, mitä tapoja mieltymyksiä minulla on ruoan suhteen? Tuntuu ainakin siltä, ettei minulla ole ainakaan ruokailu- eikä ruokalajirajoituksia, paastohalua eikä ruokailuihini liity mielestäni riittimenoa. Joitain ruokailuun liittyviä asioita pidän tärkeinä, kuten esimerkiksi jouluevankeliumin lukua ennen jouluruokailua. Pidän perinteisistä ruoista, kuten kinkusta, karjalanpiirakoista, lipeäkalasta ja jopa mämmistä. Lipeäkala ja mämmi en ole muiden herkkua perheessämme. Yksi kristillinen tapa minulla kuitenkin on, sillä ollessani lihapatojen ääressä, sanon kädet ristissä: ”KIITOS!” ja mielessäni ajattelen: ”Älä jätä lautaselle, köyhällä ei ole tuotakaan!”

Mämmi
Tekijä: Card, Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Muokkaamaton,Wikimedia Commons

Hienoa, että elintarvikeala on pitänyt karjalanpiirakat ja maksalaatikon tarjonnan kautta ruokapöydissämme. Kauppa on myös pitänyt yllä ruokakulttuuriamme tarjoamalla meille juhlapyhinä, kuten Jouluna ja Pääsiäisenä, perinteisiä herkkuja yllinkyllin. Pikaruoka- ja mcdonaldruokakulttuuri on kuitenkin hämmentämässä hyvää vauhtia sekaisin koko ruokailutottumuksiemme soppaa! Ruokaperinne on murenemassa pika- ja mcdonaldsruokatottumusten alle ja naisetkin ovat nykyään, onneksi, muuallakin kuin ”hellan” ääressä.

Aineeton ruokakulttuuriperinteemme on tallennettuna, ainakin osin. Aineisto on hajallaan. Museovirasto on aloittanut vastuullaan olevan aineettoman kulttuuriperinnön suojelu -projetin. Sen valmistelu alkoi vuonna 2014 ja osana valmistelua julkaistiin syksyllä 2014 selvitys ”Aineeton kulttuuriperintö”. Hienoa, sillä jos meidän arvokasta ruokakulttuuriamme ei saada tallennettua ja suojeltua yhteen paikkaan, niin pian se häviää ja koko ruokakulttuurikeitos on sananmukaisesti mauton!

Tässä vielä yksi aiheeseen liittyvä teos ”Leivosten luominen neljälle kristilliselle juhlapyhälle”, laatijat Konsta Koistinen ja Jouni Lindbladt

Lähteitä:

http://www.ortodoksi.net/index.php/Taivaallista_mannaa_%28kirja%29

http://www.ekumenia.fi/sen_toimii/naiset_ja_ekumenia/ruoka_ja_uskonto_-_naiset_perinteen_kantajina/

http://www.aineetonkulttuuriperinto.fi/fi/toimeenpano-suomessa

http://www.cupore.fi/verkkojulkaisut_24.php

© Jari J Tuomisto

Mainokset
Ruokakulttuurimme on kristillistä, itämaista, mcdonaldmaista …

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s