Sosiaalinen media – valmiina hyödynnettäväksi

Media_sosial
Tekijä:Okky.noviantoCC BY-SA 3.0(http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)lähde: Wikimedia Commons

Sosiaalisen median luomat mahdollisuudet ja sieltä jo poimittavissa oleva tieto ovat aarre muun muassa sukututkijoille. Sieltä löytyy, kun oikein osaa etsiä, tietoa ja aineistoa esimerkiksi muisteloihin tai jopa tutkijoiden tieteellisiin tutkimuksiin. Tarjolla on tiedonkeräysvälineenä jo käytössä olevien tietokantapalveluiden lisäksi sosiaalinen media, kuten esimerkiksi monen kirjavat keskustelu– ja blogisivut. Sosiaalinen media on valmiina käyttöön niille, jotka osaavat ja uskaltavat sen mukanaan tuomia mahdollisuuksia käyttää ja hyödyntää.

Tieto, jota sieltä saa, on syvällistä ja inhimillisesti katsoen ”luotettavaa”, monesti tunteisiin pohjautuvaa tietoa. Sille on kysyntää ainakin kirjailijoiden, sukututkijoiden, paikallishistorioitsijoiden sekä sosiaalikulttuurin harrastajien piirissä. Se on ihmisen syvällistä kerrontaa, jota saadaan harvoin tallennettua järjestetyissä haastattelu- ja muissa kyselytilaisuuksissa.

Sosiaalinen media on arkisen tiedon, tapahtumakuvausten, tunteen ja kuvien imuri. Facebook, Twitter ja niiden sisäiset ”ryhmät” sekä muut eri alojen keskusteluryhmät imevät arkista tietoa ja tunnetta sisäänsä. Keskusteluketjut ovat välillä loputtoman pitkiä, kun innokkaat ryhmän jäsenet keskustelevat sivuilla keskenään. Kommenttia kommentoidaan, tuodaan esille mukavia ja kenties katkeria tai jopa itkettäviä muistoja. Tunteet kirpoavat keskusteltaessa vanhoista koulutapahtumista, lapsuusajan mukavista tai kurjista asioista.

Tiedon hakija, oli se sitten suku- tai tieteellisen alan tutkija, voi perustaa aiheestaan esimerkiksi verkkosivuston tai keskusteluryhmän jo valmiina olevaan mediaan, kuten esimerkiksi Facebookiin. Tieteellisessä tutkimuksessa painottuu saatavan tiedon lähdekriittinen tarkastelu. Onhan tutkijalla mahdollisuus myös hankkiutua keskusteluryhmiin, joista hän haluaa tietoa. Aina on heti soveliasta ilmoittaa aikeistaan ja hankkia tarvittavat luvat sekä varmistua muutenkin ko. medialla tehtävän työn laillisuudesta.

Jos perustetaan itse nettisivut tai keskusteluryhmä tiedonkeruuta varten, ne on hyvä rakentaa luotettavalle pohjalle. Esimerkiksi tarkat yhteystiedot ja sivujen kuvaus ja tarkoitus ovat perusasioita, jotka täytyy esittää sivuilla kävijöille. Sivuja, joissa on alkuperä- ja tekijätiedot, on kävijän helppo lähestyä ja se antaa luotettavan kuvan yläpitäjästään. Verkosta löytyy tänä päivänä helposti sivustoja, joiden tekijätietoja ei löydy. Ne ovat rakennettu ihmisten uteliaisuuden ja herkkäuskoisuuden varaan, monesti mainostarkoituksessa.

Karikkoja ja huomioitavia asioita on paljon. Niitä ei kannata kuitenkaan säikähtää. On tiedettävä mitä tietoa on soveliasta kysyä tai kerätä. On myös osattava se, miten tietoa käyttää, säilyttää ja esittää. On lisäksi hankittava tarvittavat luvat. Lopuksi toiminta täytyy olla laillista eli tiedonkerääjän täytyy tietää mitä lakeja ja toimintatapoja hänen on noudatettava. Laki yksityisyyden suojasta, ja varsinkin tekijänoikeuslaki, on opeteltava. Ne on otettava alati huomioon somea sekä ihmisten tietoa käytettäessä ja hyödyntäessä. Sosiaalisen median hyödyntäminen lähtee etiikan ja lain huomioonottavasta suunnitelmallisesta tiedon keruusta ja päättyy järkevään tiedon tulkintaan.

Opettele, osaa, hallitse ja hyödynnä! Sosiaalinen media ja sieltä löytyvät tiedon aarteet ovat käytettävänäsi!

Lisää aiheesta mm. näillä sivuilla:
Sosiaalinen media tutkijan työssä ja tutkimustiedon jakamisen kanavana – http://www.uef.fi/fi/some/sosiaalinen-media-tutkijan-tyossa-ja-tutkimustiedon-jakamisen-kanavana
Internet historiantutkijan mahdollisuutena – http://www.kansalliskirjasto.fi/kirjastoala/tietolinja/0208/internet_ja_historiantutkija.html
Artikkeli ”Sukupuu versoo verkossa” by Kirsi Castrén, Tietosuoja -lehti                              https://www.tietosuoja-lehti.fi/index.php?mid=2&pid=32&aid=3354

© Jari J Tuomisto

Mainokset
Sosiaalinen media – valmiina hyödynnettäväksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s