16.12.1939 Terenttilä – sukututkijan selvitettävänä vuonna 2014

Mielenkiintoista, muttei yllättävää, on ollut se, että onnistuneista sodan hyökkäyksistä on tietoa saatavilla helpommin, tarkemmin ja enemmän kuin pieleen menneistä. Tämä on kummallista, sillä epäonnistuneen hyökkäyksen seurauksena on sodassa ollut usein uhreja. Uhrien tiedoissa on monesti kuolinpäivä ja paikka, missä on menehtynyt, kuten esimerkiksi merkintä k.16.12.1939 Taipale.

Sukuni tutkijana minua kiinnostaa kuitenkin ihmisen kohtalon hetket. En etsi sankaritekoja, sillä sankareita sodan käyneet ja heidän perheensä olivat kaikki. Minua kiinnostaa taistelut, jossa lähimmäiseni on ollut ja miten tapahtumat etenivät. Lisäksi haluan tietää esimerkiksi sen, missä paikassa ja olosuhteissa tarkasti karttaan sidottuna sukulaiseni kuolema, haavoittuminen tai katoaminen tapahtui.

Ymmärrän toki, ettei sotatilanteessa ole ollut mitään mahdollisuuksia selvittää niitä tietoja. Olen saanut kuitenkin tuntea toisen sodanjälkeisen sukupolven edustajana menneen sodan olevan läsnä. Voin hyvin kuvitella, miten puolison ja isän menetys tai haavoittuminen on kalvanut omaisia vuosikymmeniä. Sodan jälkeinen aika ja jälleenrakennuskausi tarjosi lääkkeeksi unohduksen.

Sodan tapahtumista kiinnostuneille on ollut tarjolla ”viralliset” sotakirjat heti sodan jälkeen. Kansa Taisteli -lehti alkoi ilmestyä vuonna 1958 ja sen viimeinen lehti julkaistiin vuonna 1986. 80 -luvulla lähtien on sotakirjallisuus tarjonnut niistä kiinnostuneille omaisille, veteraaneille ja jälkipolville tarkempaa tietoa. Ne sisältävät kertomuksia ja tietoa taistelukentiltä, kaukopartioretkiltä, elämästä korsuissa ja sodan aikaisesta tavallisesta elämästä.

Olen onnekas siinä, että olen syntynyt aikaan, jolloin minulla on sosiaalinen media, tietokantapalvelut sekä verkkosivut apunani tämänkin asian selvittämiseksi. Apunani ovat myös sodassa olleiden muistelut ja artikkelit sekä sotakirjallisuus, niin ”virallinen” kuin kertomakirjallisuus. ”Kansa Taisteli” -lehdetkin on ilmaisena tarjolla verkossa. Myös sotapäiväkirja -tietokanta antaa mahdollisuuden raottaa tätä unohduksen esirippua. Minulla on käsissäni työkalut, joilla saan otettua selvää sukulaistensa edesottamuksista sodassa.

Alla on esimerkkinä yksi tutkimukseni hyökkäyksestä, jossa kuoli 31 miestä, 30 haavoittui ja 2 katosi. Heillä kaikilla oli omaiset, ystävät ja sukulaiset.

Pääset tutkielmanluontoiseen artikkeliin alla olevasta linkistä:

”16.12.1939 klo 12.30 Yksi vastahyökkäys Terenttilässä”

© Jari J Tuomisto

Mainokset
16.12.1939 Terenttilä – sukututkijan selvitettävänä vuonna 2014

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s