Ostetaanko Suomen ja suomalaisten henkilöhistoriatieto tulevaisuudessa ulkomailta?

Sukututkimus on murroksen edessä, uusi nettisukupolvi on astumassa esiin ja sillä on tietokone, netti ja sen mahdollisuudet tiedossa. Kun he tulevat siihen ikään, että heitä alkaa kiinnostaa omat esivanhempansa ja heidän elämänsä, niin he ihmettelevät, jos tätä tietoa ei saa haettua netistä. Kohta he sitä vaativat.

Ulkomaalaiset sukutietokantapalvelut, kuten esimerkiksi Ancestry.com tai MyHeritage, tarjoavat tällä hetkellä maailmanlaajuisesti sukututkimustietoa. Tiedot ovat lähinnä suvun henkilöiden perustietoja ja heihin liittyviä tarinoita. Tietoja on tarjolla myös suomalaisille, rahasta tai lahjoituksesta.

On hämmentävää, että suomalainen maksaa jo nyt siitä, että saa syöttää jopa vuosikausia tehdyn sukutietokantansa ulkomaalaiselle sukupalveluohjelmistolle ja lisäksi sen jälkeen maksaa vielä vuosimaksua vuosittain! Kuka muuten vastaa tällöin ulkomaalaiselle palvelulle syötetyn tiedon yksityisyyden suojasta, kun sukutietopalvelimet ovat on esimerkiksi Timbuktussa? Niin, tieto taitaa olla siirron jälkeen maamme lakien ulottumattomissa.

Onhan Suomessakin jotain tehty palvelujen nykyaikaistamiseksi. Suomen Sukututkimusseuran toimesta on esimerkiksi kirkonkirjoja digitoitu ja Arkistolaitoksella on digitointi meneillään. Suomessa sukututkimusta palvelevat tietokannat ovat laadukkaita, mutta niiden tarjoamat palvelut ovat enemmän tai vähemmän levällään. Kokenut sukututkija taitaa, aloittelija löytää kun sinnikkäästi hakee ja satunnainen suvustansa kiinnostunut ei löydä ja on ymmällään! Kokenut on laatinut itselleen usean linkin kokoomasivun, aloittelija etsii kerta toisensa jälkeen nuo tietokannat.

Kun hain muutama vuosi sitten itselleni perustietoja esivanhemmistani, tukeuduin eniten Suomen Sukututkimusseuran HISKI – eli Historiankirjat – tietokantaan sekä yksityisen yrittäjän SukuJutut-sukututkimusohjelman myynnin ympärille rakennettuun foorumiin ja erityisesti SUKURAITTIIN. Sukuraitti on hyvä esimerkki siitä, miten yksityiset sukututkijat ovat valmiita antamaan kaikkien nähtäväksi ja muiden sukututkijoiden käyttöön jopa tuhansia tunteja vaatineen työnsä, ilmaiseksi. Hyviä tietolähteitä olivat myös sukututkijoiden nettisivuillensa verkkoon laittamat sukupolvikaaviot ja – kirjat, jotka löytyivät sieltä täältä sinnikkäällä hakemisella.

Kaiken kaikkiaan sukutietoverkon kansalaista ja sukututkimusta palvelevan tiedon hallinnointi on saatava Suomessa kunnolla yksiin käsiin. Sukututkimuksen johtaminen Suomessa tarvitsee lisää suunnitelmallisuutta, keskittämistä ja kehittämistä. Se tarvitsee myös ylempää ohjausta ja rahoitusta. Sukututkimus on mikrohistoriaa parhaimmillaan ja palvelee yhteiskunnan sekä sen ihmisien tarpeita.

Johtaminen ja tilanteen hallussapito tarkoittaa myös, mitä suurimmassa määrin, lain noudattamisen hallintaa. Toimintaa voisi kehittää esimerkiksi joko ”julkisperustaiseksi” tai ostaa palvelu ulkopuoliselta yrittäjältä, joka rakentaisi palvelun ostajan tarpeen mukaiseksi. Kolmantena vaihtoehtona voisi olla tuo ulkomaisten sukuohjelmistojen palvelujen ”malli”, jossa palvelu ja hallinta rakennettaisiin kuitenkin kotimaiselle perustalle. Tällöin rahoitus otettaisiin käyttäjien, eli kansalaisten rahapussista. Palvelun tasoa ylläpidettäisiin ohjausvastuussa olevalta taholta jokaisessa vaihtoehdossa sopimuksin ja laatua seurattaisiin palautteen tarkastusten avulla.

Näkymä siitä, että Suomen kansan henkilöhistoriatieto ostetaan tulevaisuudessa ulkomailta, on ainakin minulle vieras. Pidetään se omissa käsissämme.

Lisää aiheesta tai sitä sivuten:

Jos sukututkimus ei ole osa historiantutkimusta, niin mikä sitten on?

Mikrohistoriaa parhaimmillaan ja koko kansalle!

Sosiaalinen media – valmiina hyödynnettäväksi

© Jari J Tuomisto

Mainokset
Ostetaanko Suomen ja suomalaisten henkilöhistoriatieto tulevaisuudessa ulkomailta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s