Isäntä ja sika – juhlapöydässä

Niin oli ennen Kuortaneen Herojan pihalla joulunaikaan niin kuin muualla. Sika, jota oli hyvänä pidetty ja kuukausia ruokittu kaikella mahdollisella; porkkanasta, rehuun ja perunankuoriin, oli teurastettava. Kyllä vain, oli otettava siltä raa’asti henki pois, vaikka siihen talon pienimmät ehkä jo olivat kiintyneetkin. Joskus teurastus oli kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Yhden kerran kävi niin, ettei kaikki mennyt kuten piti, sika oli päättänyt olla eri mieltä kuin isäntä.

Isäntä oli vienyt sian kettingissä saunan taakse, jossa hän aikoi antaa sikaparalle kirveen hamaralla armoniskun. Sika oli ollut rauhallinen ja isäntä aprikoi hetken sitoisiko sen jalat.

Possu pi
…”Sika hyppäsi, pääsi kettingistä ja juoksi isännältä pellolle karkuun”… muutettu kuva/Jari Tuomisto Kuva By Peter Pearson Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0) Muokattu http://www.flickr.com

Ei sitonut, ja se oli virhe. Isäntä nosti kirveen ylös hartioiden taakse ja tähtäsi sian otsaluuhun. lmeisesti sika huomasi kirveenhamaran, jonka takia maallinen matka sillä oli päättymässä, jollei se tekisi mitään. Siinä samassa sika hyppäsi ja kuopaisi takajaloillaan lujaa isäntää leukaperiin ja kaatoi samalla tämän kumoon.

Kirves
CC BY-SA 2.5 Tallentanut B.gliwa

Sika loikkasi toisen kerran korkealle ja kiskaisi samalla kettingissä olleen nahkaliekan irti. Siitäkös meno sai alkunsa, sika kiljui ja isäntä karjui. Sika painui mutkitellen navetan takaa kohti lumensotkuista mutaista peltoa ja isäntä harppoi perässä kaatuen jo ensimmäiseen ojaan rähmälleen.

Totta kai tätä näytöstä oli seurattu alusta pitäen, mutta vähän kauempaa. Kauempaa,  siksi, että lapset eivät halunneet possunsa lopettamista ja olivat anoneet isältään possulle armoa. Isä ei ollut heitä kuunnellut, naurahtanut vain. Loukkaantuneena ja suruissaan he olivat juosseet itkemään tuvan nurkassa olevaan alasänkyyn verhon taakse. Äiti oli kyllä koettanut selittää heille, että sian tehtävä oli tulla joulukinkuksi, syltyksi ja verimakkaraksi.

Mutta nyt tilanne näytti muuttuneen. Äiti oli seurannut ikkunan ääressä alusta pitäen ukkonsa edesottamuksia. Hän alkoi kohta päivittelemään ääneen: ”Voi, voi nyt se pääsi karkuun!” ja kohta huutamaan: ”Sika juoksee pellolle…ja nyt juoksee ukkokin!” Lapset ryntäsivät myös katsomaan tätä näytelmää, hihkuen ilosta. Kumman puolesta, saatat arvata.  He näkivät kuinka sika ja isäntä ottivat mittaa toisistaan, sika edellä ja isäntä kaatuillen kirveen kanssa, perässä.

Tapahtuman kulkua seurattiin myös naapurin tuvasta, näkyihän sieltä, Etelä-Pohjanmaan lakialla kun oltiin, hyvin naapurinkin takapiha ja pellot. Naapurin tupaan olikin kokoontunut aikamoinen joukko väkeä syömään navetankorjaustalkoiden jälkeen. Ruokailu oli kuitenkin keskeytynyt, kun talon emäntä innostui selostamaan jännittyneenä ääneen, muiden katsellessa ja jonkun lyödessä jalkaa maahan, taisipa siinä jollain leivänpalakin kurkkuun juuttua. ”Nyt kaatu sika! …ja nyt isäntä!

muutettusikajaisantaraataliwww-gutenberg-org_files27530h
…”Ensin kaatui sika, sitten isäntä!”…Kuva: Public Domain, muutettu/Jari Tuomisto www-gutenberg-org_files27530

 

Miten tässä tarinassa sitten lopulta kävi? Hyvin, kuten näette tänäkin Jouluna. Siellähän se sika ja isäntä ovat kumpikin, juhlapöydässä.

isantajasikajuhlapoydassa
”Isäntä ja sika juhlapöydässä” muutettu/Jari Tuomisto Tekijä © Túrelio, 2010 / , lähde: Wikimedia Commons

Onhan siellä, Joulupäivällisellä, toki muukin talon väki; vanhaemäntä, emäntä ja lapset. Kaikki hartaana istumassa, kädet ristissä, ison tuvan pöydän ääressä, hämärässä kynttelikönvalossa.

On kohta Jouluevankeliumin vuoro, jota tällä kertaa lukee perheen nuorimmainen. Isäntä aloittaa kuitenkin ensin lausumalla:

Herran juhlan aika

Hämärään jo päivä taittuu

Joulun tähti taivaan lahja

 ————–

Kirkkaan valon suo

Johdattaen meit sanan luo

 ————–

Pöytäs juhlaa täynnä on

Siit kiitollinen aina oon

 ————– 

On nyt koittavi Joulun taika

Harras Herran juhlan aika

Jari J Tuomisto

 ————–

 ————–

© Jari J Tuomisto

Mainokset
Isäntä ja sika – juhlapöydässä

2 kommenttia artikkeliin ”Isäntä ja sika – juhlapöydässä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s