Ei aivan tavallinen elämäntarina osa 1- Frans Immanuel Wettberg eli Kivekäs

Sukua, ja lähinnä

Kivekas nimikirjoituksineen © Jari J Tuomisto-002

esivanhempieni edesottamuksia, selvittäessäni törmään joskus henkilöihin, jotka eivät ole lähisukulaisia tai eivät kuulu välttämättä mitenkään tutkittavana olevaan aiheeseen, mutta joiden tarinat ja tiedot ovat niin kiinnostavia sekä mielikuvituksellisia, että ne imaisevat ajatukseni ja tekemiseni mukaansa.

Noin vuosi sitten luin lehtileikkeen 1904 -vuodelta kuortanelaisesta maankiertäjästä Frans Kivekkäästä vanhoista digitoiduista sanomalehdistä. Ensi ajatukset olivat hämmentäviä, ei tiennyt uskoakko vai ei, luin sen tekstin hymysuin, ja siihen ajattelin Fransin, ja lehtiartikkein kirjoittajakin, pyrkineen. Alla on ko. lehtileike oikoluettuna:

”Salmetar -lehti 19.10.1904

Maapallon ympäri jalkasin ja – ilman rahaa

Lokakuun 13. päivänä saapui Hämeen Sanomain toimistoon merimies Frans Emmanuel Kivekäs, syntyisin Kuortaneelta, joka noin 18 vuotta on oleskellut Kaliforniassa, Amerikassa. Hän oli – nykyään ei niinkään harvinaisella matkalla, nimittäin patikoimassa maapallon ympäri jalkaisin, ottamatta mukaansa pennin pyöreätä. Tähän matkaansa sanoi hän antaneen aihetta vedon, jonka Yhdysvaltain hallitus oli julistanut ”koetellakseen suomalaisten jäntevyyttä”.

Kilpailuun otti osaa aluksi kaksi saksalaista, mutta nämä matkan waivoja säikähtäneinä kääntyivät takaisin Coloradon vuoristosta.

Paljon seikkailuja oli matkalla ollut. 4,638 englannin penikulman pituisella taipaleella San Fransicosta New Yorkiin viipyi hän 4 kuukautta 23 päivää, lähdettyään edellä mainitusta kaupungista helmikuun 15 päivänä tänä vuonna. Coloradon vuoristossa oli hän ollut tekemisissä vaarallisten villipetojen, kuten vuorileijonien, mustien karhujen y.m. kanssa, mutta niistä onnellisesti selvinnyt.

Matkalla oli vallinnut kova pakkanen ja lumi myrskyt raivonneet. –Nebraskan aavikolla oli hän kerran lumimyrskyn vallitessa pyytänyt yösijaa eräältä Suomen ruotsalaiselta, mutta tämä oli hänen kimppuunsa usuttanut kolme suurta verikoiraa, joista hänen henkensä pelastaakseen täytyi surmata yksi, sillä seurauksella, että koirien omistaja ampui häntä revolverilla, kumminkaan osaamatta. – Willien intiaanienkin vieraanvaraisuutta hän matkallaan nautti.

New Yorkista tuli hän palvellen merimiehenä ”Kansas City” laivalla Englantiin, kulki jalan Englannin poikki ja sitten merimiehenä suomalaisellalaivalla Reposaareen, jonne saapui syyskuun puolivälissä.

Kotimaastaan, jossa hän lepäilee toukokuuhun saakka, jatkaa hän matkaansa Venäjän ja Siperian halki Beringin salmelle.

Matka saa kestää enintään 5 vuotta 9 kuukautta, ja on wedon suuruus kokonaista 58,000 dollaria, jonka herra Kivekäs warmaan toivoo woittawansa.

Herra Kivekäs on 45 wuoden ikäinen, laiha ja jäntevä mies.

Herra Kivekkäällä on suuri joukko todistuksia niistä kaupungeista ja muistakin asutuista paikoista, joidenka kautta hän matkallaan on kulkenut. H.S.”

Lähde: Kansalliskirjaston digitoimat vanhat sanomalehdet Historiallisesta sanomalehtiarkistosta.

Jätin asian sikseen. Törmäsin kuitenkin nyt, vuosi tuosta, muissa hakuasioissa tähän samaan mieheen amerikkalaisessa lehdessä nimellä Frans E Wettberg. Varmistin nimiasian sekä syntymä- ja kuolintiedot ja ihmettelin tätä miestä. Hän oli Frans Immanuel Wettberg, joka oli syntynyt Kuortaneen Haapaniemen pappilassa pastori Jacob Wettbergin perheeseen 26.03.1859. Hän muutti ajan tapaan myöhemmin muutti sukunimensä Kivekkääksi. Näyttää siltä, että Frans käytti elämässään Suomessa sukunimeä Kivekäs ja ulkomailla nimeä Wettberg. Hän kuoli Yhdysvalloissa Detroitissa 7.2.1933 73 vuotiaana. Hänet on haudattu Detroitin Parkview Memorial Cemeteryyn..

Siinä hän oli kävelemässä kuvassa; lippalakkeineen, kivääreineen ja laukkuineen.

Frans Emanuel Wettberg eli Kivekäs

Varsinkin hänen lannettaan vasten roikkuva kiväärinsä herätti tuolloin hämmennystä kaupungeissa ympäri maailman, kuten löytämissäni lehtikirjoituksissa mainitaan. Tuohon aikaan aseen kanto näkyvästi sallittiin, ja olihan se toki hänen turvanaan villipetoja ja ryöväreitä vastaan.

Haettuani tietoa tästä henkilöstä ja hänen elämästään, sain selville, että lehden kuvassa oli mies, joka esitteli itsensä aina tilanteen mukaisesti jotakuinkin näin: ”Hyvää päivää! Olen merimies, leipuri, ammattijalankulkija, 8 kertainen maapallonkiertäjä ja vedonlyöjä sekä viisilapsisen perheen isä Frans Immanuel Wettberg eli Kivekäs, syntynyt 26.3.1859 Kuortaneella”.

Uskomatonta, mutta totta, sillä hakemieni tietojen perusteella ainakin suuri osa tuosta kuvauksesta on totta. Lopulta minut sai vakuuttuneeksi tästä se, että löysin tiedot Frans Emanuel Wettbergin eli Kivekkään kirjoittamasta kirjasta: ”Jalan merestä mereen – jalkapatikassa Atlannin rannalta Tyynen meren rantaan”. Kirjassa on viisitoista sivua, jonka pituudesta voi päätellä ainakin sen, ettei hän ollut yhtä hyvä kirjailija kuin kävelijä.

Sattumaako vai ei mutta hänen nimensä alkuosa viittaa saksasta suomeksi käännettynä vedonlyöntiin ja jälkiosa vuoristoon, jossa on niin ylä- kuin alamäkiä.

Fransin elämää koskeviin vaiheisiin on linkit alla. Artikkeleissa seurataan hänen eloaan kronologisesti 1859 – . Niissä tukeudutaan lehtileikkeisiin, vanhoihin valokuviin, rippikirjoihin sekä muihin merkintöihin, joita on kirjoitettu hänestä, ajasta, mijööstä sekä juttuihin liittyvistä henkilöistä:

Frans Immanuel Wettberg eli Kivekäs osa 12 – ”Smile”

Frans Immanuel Wettberg eli Kivekäs osa 11 – ”Leipurin nousu korkeuksiin”

Frans Immanuel Wettberg eli Kivekäs osa 10 – The Finn Walker, White House and President’s signature

Frans Immanuel Wettberg eli Kivekäs osa 9 – The New York Times ”Jolly Finnish Tar On a Long Voyage Afoot”

Frans Immanuel Wettberg eli Kivekäs osa 8 – Lurkevitshi ja nimismiehen kunnia

Frans Immanuel Wettberg eli Kivekäs osa 7 – Santarmiurkkija vai Don Quijote

Frans Immanuel Wettberg eli Kivekäs osa 6 – ”Inga lyckopengar

Frans Immanuel Wettberg eli Kivekäs osa 5 – Fennomaniaa, kruununnimismies Sparfvén ja New York

Frans Immanuel Wettberg eli Kivekäs osa 4 – Leipuri ja merimies

Frans Immanuel Wettberg eli Kivekäs osa 3- Lapsuus ja nuoruus Haapaniemen pappilassa

Frans Immanuel Wettberg eli Kivekäs Osa 2 – Syntymä ja perhe

Ei mikään tavallinen elämäntarina osa 1 – Frans Immanuel Wettberg eli Kivekäs

sekä lisää aiheesta sekä hänen elämänsä vaiheisiin liittyvistä paikoista :

Ensimmäinen sortokausi

01.12.1901 Ikaalilainen -lehti : lukemista Ikaalisten kihlakuntalaisille

Kuortaneen Haapaniemen pappila v.1600 – 1800 – Hengellisyyden ja sivistyksen ikkuna , artikkeli Jari Tuomisto

Pappilan ihana, vanhantyylinen puutarha – Kadonneen puutarhan luonnostelua

Jenny Elfvingin artikkeli ”Kuortaneen pappilan ihana, vanhantyylinen puutarha” Kansan kuvalehti nro 45 sivu 3-4 vlta 1928

Pappilan empire tyylinen näköalaterassi – Kuortaneen Haapaniemen vanha pappila, Jari Tuomiston artikkeli, v. 2018

Lisää tietoa ja kuvan yleensä pappiloiden ihmisistä, elämästä, sisutuksesta ja kalustuksesta vuosilta 1860 – 1890 saat muun muassa katselemalla kirkkoherrantytär Toini Olga Kallion , s.11.7. 1891, piirtämiä upeita vesiväritöitä ja niissä olevia selityksiä Ruoveden ja Pirttikylän pappiloista. Niihin pääset tästä Finna -hakupalvelun linkeistä: ”Ruoveden pappila” ja ”Pirttikylän pappila”.

”Ruonan kylä ja Haapaniemen pappila” , Museoviraston verkkosivut

Ensio Rislakin eli entiseltä nimeltään Svanbergin ”Valentin” nimellä kirjoitettu kirja ”Pappilan häjy poika”, jossa hän kertoo muun muassa hänen lapsuudenkokemuksistaan Kuortaneen Haapaniemen pappilassa 1900 -luvun alussa.

Tapaus pastori Jaakko Wettberg – vaikutukset Kuortaneella 1849-1885

Suuret nälkävuodet

Kaikki lehtileikkeet, joissa ei ole perusteellisia lähdemerkintöjä ovat Kansalliskirjaston Digi -aineistosta.

© Jari J Tuomisto

Mainokset
Ei aivan tavallinen elämäntarina osa 1- Frans Immanuel Wettberg eli Kivekäs

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s