Multipenkki – asuminen ennen osa 2

Kun asuinrakennuksia alettiin rakentaa puusta täytyi myös alapohjasta ja nurkista nouseva kylmyys saada kuriin. Lattiana oli yleisesti aina 1800 -luvulle pelkkä maa. Asuinsijojen lämpimänä pysymiseksi 1800 – luvulle asti rakennettiin asuinrakennusten alapohja yleisesti ympäristöstä löytyvistä materiaalista, kuten kivistä ja mullasta. Yksinkertaisimmillaan maa poljettiin rakennuksen asuma-alalta ja laitettiin esimerkiksi sammalta ja turvetta asuinsijan reunan ympärille. Talvella luotiin lunta sokkelin eli rakennuksen tai ”kammin” reunustalle.

Kun lattioita alettiin päällystämään enemmän laudoista ja lankuista tarvittiin sen alle eristeratkaisu, joka pitää lämpimänä eikä mädätä lattiaa eikä alimmaisia hirsiä alapuolelta. Paremman lämmöneristyskyvyn antava multi- eli multiaispenkki oli edistysaskel asuinsijojen lämpimänä pitämiseksi myös talvella. Se eristi eikä mädättänyt lattiaa ja hirsiä. Multiaiseristepenkin käyttö yleistyi ja levisi 1900 -luvun alkuun mennessä myös maamme syrjäisimpiin kyliin.

Kiviä asetettiin  alimmaisten hirsien alle, ainakin nurkkiin. Rakennusalan reunustalta tehtiin keskustaan päin noin 50 – 100 senttiä leveä penkki. Se ylettyi korkeussuunnassa alahirsiin ja tuleviin lattialankkuihin. Lattialankut ja alahirret eristettiin multiaineksesta usein tuohella.

Multiaispenkin teko vaati enemmän vaivaa ja  ympäristöstä saatavaa materiaalia, kiviä ja maalajeja. Multiaispenkin täyteaines oli sekoitettua multaa ja esimerkiksi kuivaa sammalta.  Ilmanvaihto oli tärkeä ja sitä varten rekennettiin kanava alahirsien alle multipenkkiin. Niitä rakennettiin tarpeellinen määrä rakennuksen kokoon nähden.

Alla on esittelyvideo multieristepenkistä savutuvan ja -pirtin alapohjissa.

Multipenkki

savupirttisisältäbyjarijtuomisto2018_pieni-001
Savupirtti sisältä

Enemmän tietoa multipenkistä ja asian vierestä löytyy muun muassa täältä:

Multapenkki; Rakenne, vauriot ja säilyttäminen, Tiina Honkonen, opinnäytetyö 2011, Seinäjoen Ammattikorkeakoulu.

Kanajärven restaurointileiri 2009-julkaisu, Kallion Savo-seura: Netta Böök, Marko Huttunen, Katja Savolainen

Muuttoon savupirtistä takkatupaan tarvittiin tiiliteollisuutta, 4.5.2016, Andrei Kalinitchev, http://www.ennenjanyt.net/2016/05/muuttoon-savupirtista-takkatupaan-tarvittiin-tiiliteollisuutta/

Siihirsi ja malkakatto – asuminen ennen osa 1, Jari J Tuomisto, https://wp.me/p5lBK3-wp

Kivikasalämmitin eli kiuas – asuminen ennen osa 3, Jari J Tuomisto: https://wp.me/p5lBK3-xT

Kaksifooninkisen talon tilat ja kalusteet v.1700 – 1900 – Asuminen ennen osa 5, Jari J Tuomisto: https://wp.me/p5lBK3-GK

© Jari J Tuomisto

Mainokset
Multipenkki – asuminen ennen osa 2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s