Älykoodi – Museoesineiden henkiin herätys

Kävin viime kesänä eräässä maakuntamuseossa. Museoesineitä oli eri osastoissa runsaasti ja ne olivat asetettu esille hyvin. Kiinnostukseni riitti koko päivän kiertelyyn. Olin sen jälkeen väsyksissä.

Mietin mitä olin tästä museokierroksesta saanut, mitä oli mieleeni jäänyt ja mitä olin oppinut. Olin turra, minulla taisi olla esineähky ja mieleni oli kaaoksessa. Syynä tähän oli ehkä oma vastaanottokykyni ja perustietoni.

Mietin mitä voisin tehdä paremmin, jotta saisin esineestä enemmän irti ja liitettyä sen suurempaan kokonaiskuvaan. Päätin, että otan seuraavalla kerralla avukseni ”älykännykän” ja sen hakumahdollisuudet. Perehdyn esineisiin verkossa tietokannoissa olevan tiedon avulla. Nykytekniikka voisi olla muutenkin yksi apu muillekin museon asiakkaille sekä itse museoille.

Asiakas hakee omalla älypuhelimella, johon hän on asentanut museoiden käyttöön ”virallistetun” älykoodisovelluksen. Hän hakee tietoa älykännykällään museoesineen nimen perusteella (nimi esineen vieressä) omalla älypuhelimella tai skannaa esineen vieressä olevan ”älykoodin” älykoodi Museon asiakas pääsee näin tietokantaan, jossa hän saa museoesineestä: esittelyn, sen liittymisen laajempaan yhteyteen, lisätietoa sekä muut viitteet.

Olisiko tämä tietokanta Museoviraston oma vai esimerkiksi Wikipedia -tietokanta? Wikipedialle on jo kehitetty älykoodisovellus. Se on Terence Edenin luoma sovellus QRpedia . Se avaa viivakoodin avulla aiheeseen liittyvän sivun. Se tunnistaa mobiililaitteen kielivalinnan ja etsii artikkelin samalla kielellä.

Tässä oli muutama ajatukseni museoiden kehittämiseksi. Ehkä näin saataisiin nykypäivän ihmisille paremmin, kiinnostavammin ja heidän tavallaan esille museoesineiden ”tarina”, ”henki” ja yhteys historiaamme.

©Jari J Tuomisto

 

Lisää tietoa tästä aiheesta saat esimerkiksi:

Klikkaa lisätietoa tuotteista puhelimeen älykoodeilla,Yle, Kuningaskuluttaja 05.09.2012   :https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/09/05/klikkaa-lisatietoa-tuotteista-puhelimeen-alykoodeilla

QR -koodi, Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/QR-koodi

Mainokset
Älykoodi – Museoesineiden henkiin herätys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s