Kaksifooninkisen Ala-Kuljun talon kalunkirjoitus vuonna 1892 Kuortaneella – Asuminen ennen osa 6

Sain tutkittavaksi ystäväni ja sukulaiseni Harri Ala-Kuljun yksityiskokoelmasta 9. päivä syyskuuta vuonna 1892 laaditun Ala-Kuljun talon kalunkirjoituksen. Talo oli Kuortaneen Mäyryssä. Se on laadittu talon silloisen emännän, isoisäni isoäidin, Hedvig ”Heta” Yrjöntytär Ala-Kuljun os. Sippolan kuoleman johdosta. Heta oli syntynyt Kauhavalla 16.7.1840 ja kuoli, kuten kuolinilmoituksessa sanotaan, hiljaisesti 14.6.1892 51 vuoden ikäisenä.

Kalunkirjoitukseen on kirjoitettu kuolinpesän irtain ja kiinteä omaisuus. Syvennyn tässä artikkelissa ainoastaan irtaimeen omaisuuteen.

Siinä esitetyistä esineistä, huonekaluista, työ- ja ajokaluista saa kuvan 1800 -luvun lopun kuortanelaisen maanviljelijä perheen elämästä ja sen tasosta kaksifooninkisessa eteläpohjalaistalossa sekä siellä tehdyistä töistä ja asumisesta. Siitä saa myös kuvan tuolle ajalle uusina tulleista työtavoista ja -menetelmistä.

hedvig alakuljun kalunkirjoitus

hedvig alakuljun kalunkirjoitus 2.png

1890 -luvulla elettiin Kuortaneella Suomen suuriruhtinaanmaassa Venäjän keisarikunnassa. Ala-Kuljun kaksfooninkinen eli kaksikerroksinen talo oli suuri eteläpohjalainen hirrestä salvattu asuintalo. Siinä oli, kuten aikalaiset taloa kuvailivat: ”10 – suurta ikkunaa rivissä ja vielä kahdessa kerroksessa”.1a1 alakuljunpihakuortane1900 1

Tervan myynti oli rikastuttanut Kuortaneen sukuja 1600 -luvulta lähtien. Tämä on uskottavasti mahdollistanut pitäjän suurien kaksfooninkisten talojen rakentamisen. Voi olla, että terva ja sen myyntitulojen mukanaan tuoma vaurastuminen pelastivat myös omalta osaltaan Kuortaneen suuremmilta kärsimyksiltä nälkävuosina 1860 -luvulla.

1870 -luvulla teollistumisen aallot löivät maailmalta myös suomen niemimaalle. Teollistumisen ja koneellistumisen vaikutus näkyi myös Etelä-Pohjanmaalla Ala-Kuljussa käytetyistä koneista ja laitteista. Uusi aika näkyi muuttuneina työtapoina ja -menetelminä. Viljaa ei enää leikattu ja puitu entiseen tapaan, vaan talossa leikattiin vilja niittokoneella ja käytettiin viljan puintiin puimakonetta . Niillä saatiin myös Ala-Kuljussa tehostettua peltoviljelyä, maito- ja karjataloutta.

Vuosien 1870 -1890 välisenä aikana alettiin siirtyä myös Kuortaneella omavaraisuudesta entistä enemmän myös tuottajiksi. Maidon ja puun myynti toivat  Ala-Kuljun taloon lisätuloa. Maanviljelyä ja karjataloutta harjoitettiin oman perheen ja lähisuvun elättämisen lisäksi tai sijaan myös tuottaakseen myytävää muille. Oltiin yhä enemmän maatalousyrittäjiä. Ala-Kulju oli 1800 -luvun lopulla Kuortaneella ensimmäisten joukossa, jotka olivat mukana muutoksessa omavarais- ja vaihdantataloudesta kulutus- ja rahatalouteen. Maito, jota tuotettiin yli oman tarpeen, myytiin ja toimitettiin uudenlaissa metallisissa meijeriastioissa paikkakunnan ensimmäiseen, vuonna 1887, perustettuun Meijeri Oy:hyn eli ”Lyytin Meijeriin”. Meijeri sijaitsi Kuhalammen rantatöyräällä noin kilometrin päässä.

1a1 alakuljunpihakuortane1900 13

Vainajan leski, talon isäntä Aleksanteri, oli käynnistänyt kumppaneidensa kanssa Kuortaneen pitäjässä uutena asiana meijeritoiminnan, jota monen kuortanelaisen sanotaan alkuun hämmästelleen ja vastustaneen. Myös puuta myytiin. 1800 -luvun lopun aikana tervan kysyntä väheni maailmalla teollistumisen ja laivanrakennustekniikan muutoksen myötä. Savu nousi enää harvoin 1890 -luvulla Kuortaneen tervahaudoilta. Ala-Kuljun tervahauta oli ilmeisesti tuolloin jo sammunut, ainakin sen perusteella, ettei tervatynyreitä mainittu luettelossa lainkaan.

M012_KK4849_153 J.Laaksonen ja K. Hattula sahaavat lautojaCCBY4.0MuseovirastoMusketti
Miehet sahaavat lautoja justeerilla. Museovirasto Musketti, CCBY4.0

Talollisten metsästä saatavaa puutavaraa tarvittiin kuitenkin yhä enemmän tuona aikana voimistuvalle sahateollisuudelle.  Vaikka talon puut kaadettiin vielä talon miesväen voimalla justeereilla ja tukkipuista sahattiin kahden miehen voimin talon tarpeisiin lautoja ja lankkuja, niin tukkeja myytiin myös yhä enemmän sahoille. Voi hyvin olla, että Ala-Kuljustakin niitä ajettiin myös tukkireellä lähimmälle raamisahalle tai Kuortanejärven rantaan uitettavaksi edemmäs.

Vaikka polttomoottori- ja höyryvoimakoneet tekivät tuloaan, Ala-Kuljussa jauhettiin jauhot vielä talon tuulimyllyssä ja puintikoneeseen saatiin voima hevosien pyörittämällä ”hevoskierrolla”. Sen lisäksi, että saatavilla oli jo teollisesti tuotettuja metallisia työkaluja, esineitä ja osia, oli talossa myös omat sepän työkalut ja paja. Niillä korjattiin ja taottiin talon tarpeisiin se, mitä itse osattiin. Vaativammat sepän työt jätettiin ammattitaitoiselle kyläsepälle.

seppa-by-jj-tuomisto-dsc_1263-001

Kulutustottumukset näkyivät esineissä. Ala-Kuljussa juotiin paljon kahvia mikäli ajattelee 4 kahvipannun sitä osoittavan. Muun muassa kahvipannut, paahtimet ja sokerikone sekä tarjoiluun ja nauttimiseen kuuluvat esineet kymmenine kahvikuppeineen ja lautasineen sekä hopea ja metallilusikoineen osoittavat miten talossa oli otettu 1800 -luvulla maassa yleistynyt kahvin ja sokerin nauttiminen sekä tarjoilu talon tapoihin. Voi hyvin uskoa, että talossa kulki paljon vierastakin väkeä, joille talon kuparipannu oli oitis lämpimänä. Luettelossa oli lisäksi monenlaisia esineitä lasista ja posliinista sekä esimerkiksi peilejä, jotka olivat vielä tuolloin ylellisyyttä maaseudulla.

1a1 alakuljunpihakuortane1900 35
Mallinnus Tuomiston tuvasta Kuortaneella 1900 -luvun alussa.

Huonekalut Ala-Kuljussa olivat käsityönä tehtyjä ja edustivat niin kutsuttua ”talonpoikaistyyliä”. Huonekalujen valmistuksessa ja koristelussa käytettiin tuolloin paikallisen tyylin ja oman suunnittelun sekä taidon lisäksi mallina eurooppalaisia klassisia tyylejä. Tuon ajan maalaistalojen huonekaluissa näkyi sekoitus muun muassa rokokoota ja kustavilaisuutta, joissa tekijät olivat ottaneet huomioon lisäksi käytettävyyden ja tilan käytön.

Mallinnus Tuomiston tuvasta Kuortaneella 1900 -luvun alussa.

On hyvin mahdollista, että puusepät ja amatöörinikkarit ovat sekoittaneet noita tyylejä suunnittelemattomasti, tavoitellen myös käytännöllisyyttä ja sopivaa, miellyttävää ja omaa lopputulosta. Joku voi sanoa, että niissä on yksinkertaistettu noita Euroopasta  tulleita tyylejä. 1800 -luvun lopulla elettiin myös Etelä-Pohjanmaalla ja Kuortaneella lisäksi kansallisromantiikan voimakkaissa tunteissa, joka on mitä ilmeisimmin vaikuttanut myös näihin taidekäsitöihin.

Voi myös hyvin ajatella, että tämä 1800 -luvulla ja sen lopulla Kuortaneella ja muualla Etelä-Pohjanmaalla vaikuttanut talonpoikaistyyli on rokokoosta ja kustavilaisuudesta pitemmälle kehitetty ”länsisuomalaisen” kulttuurin huomioiva ja myös siitä vaikutteita ottanut kansallisromanttinen, ”uniikki”, taiteellinen ja arvokas tapa rakentaa ja muotoilla käsin, koristella ja maalata sekä ottaa teoksessa myös käytäntö huomioon. Kansallisromantiikka ja sen aiheet on jostain syystä otettu ja mielletty useimmin itäsuomalaisesta kulttuuriperinnöstä ja se nostettiin jalustalle.

On ilmeistä, että Kuortaneelta kotoisin oleva musiikkimestari Heikki Klemetti on oivaltanut tämän saman asian, koska hän on esittänyt 1930 -luvulla ilmestyneessä paikallishistoriateoksessaan ”Kuortaneen vaiheita sanoin ja teoin” lukuisan määrän tarkasti piirrettyjä kuortanelaisia huonekaluja ja muita käsitöin tehtyjä taideteoksia. Ajan historian- ja taidetulkinnan hengestä kertonee jotain se, että tuolloin kyseistä teosta kritisoitiin kovin juuri sen takia, että siinä esiintyi kriitikoiden mielestä liian lukuisa määrä noita maalaistalojen huonekaluja ja muita käsitöitä.

On selvää, että nämä Klemetin teoksessa esitetyt piirrokset ja taidokkaiden puuseppien ja muiden käsityöläisten teokset ovat tärkeää ja arvokasta eteläpohjalaisen kansallisromanttisen kulttuuriperinnön ja paikallista identiteetin säilyttämistä. Voi hyvin todeta, ettei tämä arvokas maalainen taidekäsityötyyli ole vielä tänä päivänäkään saavuttanut sille kuuluvaa taidepiirien arvostusta maassamme. Sen sijaan sisustustyylin asiantuntijat, antiikkihuonekalujen myyjät sekä ”talonpoikaisesti” kotinsa rakentajat arvostavat enemmän tätä tyyliä.

NurkkapenkkiarkkubyJaiJTuomisto
Mallinnus Tuomiston tuvasta Kuortaneella 1900 -luvun alussa. Vasemmalla nurkkapenkkiarkku, joka kiersi tavan mukaan lähes koko tuvan. Siellä oli hyvä säilyttää talon tarpeita ja se toimi myös penkkinä ja vaikka ”torkkualustana”. Pukinsarviaihetta, joka näkyy nurkkakaapin yläosassa sanotaan käytetyn tyypillisesti Kuortaneen alueella.

Puusepät kuten muutkin käsityöläiset olivat saaneet 1800 -luvulla virallisen oikeuden toimia maaseudulla käsitöiden valmistajina ja myyjinä. Voi hyvin otaksua, että myös Ala-Kuljun huonekalut; kaapit, nurkkakaapit ja tuolit, keinutuolit, nurkkapenkkiarkut, ylisänkyratit, sivustavedettävät sängyt sekä kaappikellot ja piirongit olivat tehty paikka- tai maakunnan ”ammattipuusepän” puuverstaassa oppipoikien avustamana. Osa kalusteista oli valmistettu myös talon oman väen taidolla ja käsin. Ne jäljittelivät puuseppämestareiden töitä ja olivat taideteoksia siinä kuin heidänkin.

Aleksanteri, vainajan leski, oli myös hyvä käsistään ja voi hyvin uskoa, että osa vuoden 1892 kalunkirjoituksen huonekaluista oli ”Aleksin” itse valmistamia. Alla on osa hänen vuosien 1850-1920 välisenä aikana tekemistään huonekaluista. Valokuvat huonekaluista on otettu vuonna 2018 Harri Ala-Kuljun yksityiskokoelmasta.

AleksanteriAlaKuljun itsetekemäpiironkikirjahylly1800 1900
Talon isäntä Aleksanteri Ala-Kuljun itse 1800 -luvulla tekemä piironkivitriinikaappi, jonka keskellä alaspäin aukaistavaa luukkua voi käyttää kirjoitus ja piirtämisalustana. Sitä voi kutsua myös sekretääriksi eli vinolipastoksi. Voi olla, että vitriinin takana olevat kuparipannut ja muut esineet ovat myös Aleksanterin perua. Harri Ala-Kuljun yksityiskokoelma.
AleksanteriAlaKuljun itsetekematuoli 1800 1900
Talon isäntä Aleksanteri Ala-Kuljun itse tekemä tuoli 1800 -luvulta. Harri Ala-Kuljun yksityiskokoelma
AleksanteriAlaKuljun itsetekema tuolit 1800 1900-002
Talon isäntä Aleksanteri Ala-Kuljun itse tekemiä tuoleja 1800 – 1900 luvun alusta. Harri Ala-Kuljun yksityiskokoelma
AleksanteriAlaKuljun itsetekemapiironki 1800 1900-001
Talon isäntä Aleksanteri Ala-Kuljun itse tekemä vetolaatikkopöytä 1800 -luvulta. Harri Ala-Kuljun yksityiskokoelma
AleksanteriAlaKuljun itsetekema sivustavedettava1800 1900-003
Talon isäntä Aleksanteri Ala-Kuljun itse tekemä sivustavedettävä parisänky 1800 -luvulta. Harri Ala-Kuljun yksityiskokoelma
AleksanteriAlaKuljun itsetekema piippuhylly 1800 1900-003
Talon isäntä Aleksanteri Ala-Kuljun itse tekemä piippuhylly 1800 -luvulta. Harri Ala-Kuljun yksityiskokoelma

Kaappi 1840 luvulta Kuortane ootrausbyJariJTuomisto

Kuvassa oleva seinäkaappi on Kuortaneella 1800 -luvulla tehty. Se on säilytettävänä Maakuntamuseossa Seinäjoella. Siinäkin näkyy Kuortaneella paljon käytetty ”pukinsarvikuvio” -ootraus. Kaappi on mallinnettu ottamastani kuvasta. Seinäkaapin vieressä on ylisänkyrati.

Kuvaaja Sirelius U. T. v 1913, Emil Rasinperän tuvan sisustus Kuortaneella 2, Museovirasto - Musketti, CCBY4.0
Emil Rasinperän tuvan sisustus Kuortaneella, Kuvaaja Sirelius U. T. v 1913, Museovirasto – Musketti, CCBY4.0
Kuvaaja Sirelius U. T., kuvaaja 1913, Emil Rasinperän tuvan sisustus Kuortaneella, Museovirasto - Musketti, CCBY4.0
Emil Rasinperän tuvan sisustus Kuortaneella, Kuvaaja Sirelius U. T., v.1913, Museovirasto – Musketti, CCBY4.0

Valaisu päreillä ja kynttilöillä oli taakse jäänyttä aikaa myös Ala-Kuljussa, talon tupia ja huoneita valaistiin öljylampuin. Öljy- ja petroolilamput yleistyivät valaisuvälineinä kynttilöiden ja päreiden sijaan 1800 -luvun lopulle tultaessa. Pärepihtejä ei näkynyt luettelossa ollenkaan, jos ne eivät sitten olleet ”romuksi” luetelluiden nimikkeiden joukossa. Ruoanlaittovälineiden joukossa on monenmuotoisia ja erilaisia kattiloita ja pannuja sekä muita välineitä, ei tyydytty enää pelkkään pataan. 3 seinäkelloa osoittavat, että ajankäyttö ja sen seuraaminen olivat tärkeitä talon eläjille.

Talossa oli myös ”neulomakone” eli nykyisin ”ompelukone” sekä kankaita ja nahkoja, joka perusteella voi arvella, että talon väestä joku ompeli vaatteita ja muuta verhoilua itse. Isännän ja emännän juhlavaatteet ompelutettiin kuitenkin mitä ilmeisimmin mittatilaustyönä kylän räätälillä.

Talossa oli metallisia kaluja, välineitä ja esineitä paljon, mikä on myös osoitus siitä, että Ala-Kulju oli mukana muutoksessa omavaraistalouden pidosta kulutustalouteen.

Arvokkain irtain omaisuus on ”kone” -ryhmässä. Siinä oli tuolle ajalle talolle uutta ja suurta hyötyä tuovia koneita ja laitteita. Työvoimaa ei tarvittu enää niin paljoa kuin ennen. Yksittäisinä huomioina voi todeta, että tuulimyllyn hyötyarvo oli laskemassa, jos vetää johtopäätöksen markkamääräisestä arvostuksesta verrattuna muihin koneisiin ja laitteisiin. Voi olla, että talon jyvät jauhettiin entistä enemmän tilaustyönä lähistön vesi- tai höyrymyllyllä. Yksittäisinä ”arvoirtaimena” noiden koneiden ja laitteiden lisäksi arvostuksen mukaan luetteloidaan muun muassa muurinkuoret, kamiinipata ja neulomakone.

Se, mitä luettelossa ei esiintynyt ”pisti myös silmään”. Jostain syystä esimerkiksi sänkyjä ja niiden lukumäärää ei oltu kirjattu. Voi olla, että mahdolliset sänkyratit eli ”kakskerrossängyt” kuuluivat ”kiinteään” omaisuuteen ja sivustavedettävät sängyt sisältyivät luettelossa ”sohviin”. Varstojen puuttuminen listalta osoittaa taas sen, että viljaa ei enää todennäköisesti puitu ollenkaan käsin Ala-Kuljussa 1890 -luvun alussa.

Myös nahkojen käsittelyvälineet puuttuivat tästä vuoden 1892 kalunkirjoituksesta, vaikka luettelossa esiintyikin nahkoja ja erikseen lueteltuina koirannahkoja. Vielä 1800 -luvulla oli varsin yleistä se, että kenkien valmistus ja korjaus tapahtuivat kiertävän suutarin toimesta. Hän tuli taloon suutaroimaan sovittuna aikana. Talossa, johon hän tuli, oli esikäsitelty nahat, joista hän valmisti kenkiä ja muita nahkatarpeita talon väelle. Koirannahoista tehtiin esimerkiksi koirannahkarukkasia tai karvakintaat, mikä oli tuohon aikaan yleisestä ja hyväksyttyä. Koska nahankäsittelyvälineitä ei ollut luettelossa, voi otaksua myös, että nahkoja ja kenkiä ei enää tehty 1890 -luvulla ”mittatyönä” Ala-Kuljussa. Ne teetettiin ehkä kylän suutarilla tai ostettiin kaupasta.

Suutari on talossa Paulaharju Härmän aukeilta Public Domain-001

Yksi mielenkiintoinen asia on se, että talon kalunkirjoituksesta puuttuivat kokonaan henkilön liikuntavälineet kuten esimerkiksi sukset ja lumikengät, joita olisi luullut olevan siellä ainakin töihin liittyen. Yhtään musiikkivälinettä kuten viulua tai muuhunkaan harrastukseen liittyvää ei oltu kirjattu luetteloon. Tämä osoittanee sen, että talossa ei ollut aikaa harrastaa eli elämä oli työvaltainen ja sitä arvostettiin. Tämä lienee ollut tuon 1800 -luvun lopun ajan henki maalaistaloissa niin Kuortaneella kuin muuallakin Etelä-Pohjanmaalla.

Myös kirjoitusvälineet mustepulloineen puuttuivat kokonaan. Voi kuitenkin hyvin uskoa, että sellaisia talossa oli, esiintyihän kalunkirjoituksessa useampi piironki. Niitä tarvitsi ainakin talon isäntä Aleksi, joka oli toiminut muun muassa kuntakokouksen sihteerinä ja johtajana sekä laamannina. Voi hyvin ajatella talossa olleiden kirjahyllyjen ja piironkien osoittavan niin kirjoittamisen kuin piirtämisen sekä kirjallisten harrastusten kuuluneen talon elämään.

Huomioni kiinnittyi myös siihen, ettei minkäänlaisia aseita oltu luetteloitu kalunkirjoitukseen ollenkaan. On ilmeistä, että Ala-Kuljun talossa oli aseita esimerkiksi metsästystä ja teräaseita nylkemistä ja muuta varten, mutta niitä ei ollut kalunkirjoittajan ”silmien alle saatettu”. Liekö 1890 -luvun aseita koskevissa määräyksissä ollut syy vai eikö niitä muun syyn takia haluttu tuoda esiin?

Kaiken kaikkiaan Ala-Kulju osoittautuu kalunkirjoituksessa olevien ”kalujen” mukaan vireäksi ja sen ajan mukaisin välinein ja menetelmin eläneeksi taloksi. Se näyttää olleen kohtuullisen varakas talo, vaikkei minulla vertailukohtaa olekaan. Arvioiduista markka ja pennimäärisistä arvoista voi vertailemalla saada kuvan siitä, mikä oli talossa arvokasta. Hevonen oli talon tärkein ja arvokkain voima, talon oman väen, renkien ja piikojen lisäksi.

Esittelen alla irtaimen omaisuuden osuuden tästä kalunkirjoituksesta. Olen lisännyt esineiden ja kalujen nimiin linkkejä, josta pääsee katsomaan minkä näköinen kyseinen kalu tai esine oli. Esineen nimet ovat 1890 -luvulta ja ”kuurtaneen murteella kirjootettu”. Olen pyrkinyt nimien vastaavuuteen linkkien kuvien kanssa, mutta voi olla, että olen ymmärtänyt jonkun niistä väärin. Otan mielelläni vastaan oikaisut ”virheellisyyksien” suhteen.

Kpl Irtainta Smk pen
7 Hopialusikkaa 25
8 Kahvilusikkaa 16
1 Nuuskatoosa 3
1 Hopeakuppi 5
1 Kotelo 1
2 Hopeariksiä 10
4 kap Lusikoita 8
1 Teekannu

1a1 alakuljunpihakuortane1900 10

5
1 Touppi 1
2 Sinettiä 2
76
Kpl Kuparia yms Smk pen
1 Timantti

1a1 alakuljunpihakuortane1900 11

6
2 17
8 Kynttilänjalkaa 10
4 Kahvipannua 13
7 Kulua 5
1 Kastrulli 5
1 Mortteli 1
Rikkokuparia 2
2 Kuparinappoa 2
1 Kattila 3
2 Lootaa 3
67
Kpl Läkkiastioita Smk pen
6 Meijeriastiaa 15
3 Hinkkiä 1 50
2 Kiulua 1
4 Touppia 1 50
4 Koolia 2
3 Rattia 50
2 Nappoa 50
2 Lootaa 50
1 Öljykannu 50
23
1a1 alakuljunpihakuortane1900 13
Kuvallinen luettelo konepajoista Kokkolassa ja Kalajoella, Digi.Kansalliskirjasto
Kpl Koneita Smk pen
1 Tuulimylly

1a1 alakuljunpihakuortane1900 22

40
2 Silppumyllyä

1a1 alakuljunpihakuortane1900 23
Kuvallinen luettelo konepajoista Kokkolassa ja Kalajoella. Digi.Kansalliskirjasto
32
1 Puimakone

Tröskverk från J. Thermænius och Son i Hallsberg.
Lantbrukets historia Projekt Runeberg
100 (Video)
1 Hevoskierros

hevoskierto1

100 (Video)
2 Kohlittimet

Puimakoneen osa

100 (Video)
2 Wiskuria

1a1 alakuljunpihakuortane1900 24
Digi.Kansalliskirjasto
100
1 Niittokone

1a1 alakuljunpihakuortane1900 25
Digi.Kansalliskirjasto
300
1 Neulomakone

Suutari shoemaker 3-001 pi

80
Kpl Rautaa Smk pen
4 Seiväskankea 12
5 Piilua 14
12 Kirvestä 15
10 Kuokkaa 10
4 Perunakuokkaa 1
2 Kouraa 1
7 Talikkoa 8
20 Lapiota 10
20 Wiikatesta 20
20 Sirppiä 10
1 Elokarhi

1a1 alakuljunpihakuortane1900 17
Äes; Puukkoäes; Kolmiomainen Karhu Kolmioäes Museokeskus Vapriikki
1
3 Isoa navaria

1a1 alakuljunpihakuortane1900 16
Kaira; napakaira CCBYND4.0 Kustavin museon kokoelma
5
4 Pientä navaria 5
1 Wintilä

1a1 alakuljunpihakuortane1900 14
Wintilä, pora CC BY-NC-ND 4.0 Suomen metsämuseo
1
2 Hohtimet 1 50
2 Hakorautaa 1 50
5 Kassaria

(kirves; hakokirves; havukirves)

2
2 Lankkusahaa 6
2 Justeeria 4
3 Käsisahaa 3
2 Sirkilää

1a1 alakuljunpihakuortane1900 15
Harppi; sirkilä; sirkkeli CCBY4.0 Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseon kokoelmat
1
2 Raspia ja viila 3
3 Puntaria 5
4 Tasaterää

(taltta)

2
4 Jatkorautaa 2
2 Kolomarautaa

(parkkuurauta)

2
2 Waraa 1
1 Putulapio

(roskalapio)

50
6 Hiilihankoa 4
2 Raakua

1a1 alakuljunpihakuortane1900 18
Kraaku, raaku . Digi.kansalliskirjasto
3
Pajantavarat 20
Romurautaa 3
Kivihakut ja porat 20
5 Tarjotinta 2 50
1 Kahvimylly 3
1 Paahdin

1a1 alakuljunpihakuortane1900 19
Paahdin, kahvin, CCBYND4.0 Kustavin museon kokoelma
50
18 par Veitsiä ja kahvelia 9
1 Sakset 0 50
6 Keritsimet 2 50
6 Rissaa 1
1 Kamiinipata (veden lämmittäjä)Kamiinipata vedenlammitin 40
4 Pataa 10
2 Pannua 2
2 Paistinpannua 1
6 Paistinlootaa

1a1 alakuljunpihakuortane1900 20
Paistinloota, Museokeskus Vapriikki
1
1 Muurinkuori

1a1 alakuljunpihakuortane1900 21
Muurinkuoret, Digi.Kansalliskirjasto
30
5 Tahkoa 10

1a1 alakuljunpihakuortane1900 9

Aleksanteri Ala-Kulju esittelee peruna-aaraansa pihapiirissään vuonna 1901
Kpl Ajokaluja Smk pen
3 Keisikärryt

Kuvaaja Grotenfelt Gösta 1901, Hakkikarryt Kuortaneen Ala-Kuljusta, Museovirasto - Musketti, CCBY4.0
Häkkikarryt Kuortaneen Ala-Kuljussa, Kuvaaja Grotenfelt Gösta 1901, Museovirasto – Musketti, CCBY4.0

170 Eteläpohjalaiset kiesit
8 Kärryt lavoneen

180
1 Lastenkärryt 2
1 Aura 30
6 Äjestä 40
2 Saharat,2 Aaraa

Kuvaaja Grotenfelt Gösta 1901, nainen ja sahra, sahra uudempaa tyyppiä Ala-Kuljusta, Museovirasto - Musketti, CCBY4.0
Nainen ja sahra, sahra uudempaa tyyppiä Ala-Kuljusta, Kuvaaja Grotenfelt Gösta 1901, Museovirasto – Musketti, CCBY4.0
Kuvaaja Grotenfelt Gösta 1901, vanhempi sahra Kuortaneen Ala-Kuljusta, Museovirasto - Musketti, CCBY4.0
Vanhempi sahra Kuortaneen Ala-Kuljusta, Kuvaaja Grotenfelt Gösta 1901, Museovirasto – Musketti, CCBY4.0

Kuvaaja Grotenfelt Gösta 1901, uudempi sahra Kuortaneen Ala-Kuljusta, Museovirasto - Musketti, CCBY4.0
Uudempi sahra Kuortaneen Ala-Kuljusta, Kuvaaja Grotenfelt Gösta 1901, Museovirasto – Musketti, CCBY4.0
6 (Aatra)
6 Wälttiä 40
3 Kirkkorekiä

Isanta itte laharoos ajelemhan 2

35
6 Rautarekiä 30
2 Kivirekiä 20
1 Kivikärryt 2
2 Hirsirekiä 15
5 Takarekiä

1talvi parireki

10
5 Puurekiä

työreki

Kuvaaja Ala-Kulju Reino 1931, heinäreki ja kaha, Museovirasto - Musketti, CCBY4.0
Heinäreki ja kaha, kuvaaja Ala-Kulju Reino 1931, Museovirasto – Musketti, CCBY4.0
5 isantareenteossajalakset-001
7 Silat 50
Ränkiä 10
5 Potuumet (mäkivyöt) 14
2 Siltolkkaa 8
15 Luokkaa 7
5 Kakulat 2
Kuvaaja Ala-Kulju Reino 1930, Hurrin isäntä ajelee vanhoilla närpesläisillä ajokärryillään,Museovirasto - Musketti, CCBY4.0
Hurrin isäntä ajelee vanhoilla närpesläisillä ajokärryillään, Kuvaaja Ala-Kulju Reino 1930, , Museovirasto – Musketti, CCBY4.0
Kpl Lasi- ja posliinitarvikkeet Smk pen
7 Lamppua 12
2 Karafiiniä

1a1 alakuljunpihakuortane1900 26
CCBYND4.0 Turun museokeskus
1 50
7 Pulloa 2 50
10 Pientä pulloa 1
6 Lasivatia 2 40
1 Lasitouppi, (-tuoppi) 50
7 Lasikortteli (lasimuki) 1 40
10 Pikaria 1
Seinälasia 10
1 Teekannu 1
7 par Kahvikuppia 2
3 Kerma-astiaa 1
2 Sokeriastiaa 1
35 Talrikkiä (Lautanen) 5
5 Maitonekkaa 5
4 Lampunvarjoa 50
2 Yöastiaa 2
2 Pesuvatia pilkkuun 5 50
2 Touppia 15
Kpl Puukaluja Smk pen
13 Myllytynnyriä 6 50
5 Ammesta 10
Jyvämittoja 10
4 Laaria 100
1 Pohdin ym

Viljanpuhdistus pohtimella v1947, kuv Pekka Kyytinen,P KyytisenkuvakokKansantiedeMuseovMuskettiCC BY 4.0-001

3
5 Tiinua

1a1 alakuljunpihakuortane1900 28.PNG
Kimpiastia; tiinu; taikinsaavi, CCBY4.0, Kansallismuseo
5
2 Kaljatynnöriä 4 0
1 Hana 1
2 Tyn. kalkkia 7
3 Leivunta 3
1 Juurihutikka

Juuripytty; Juurihulikka taikina-astia taikinatiinu

Kuvaaja Ala-Kulju Reino 1931, Talossa leivotaan , Museovirasto - Musketti, CCBY4.0
Talossa leivotaan , Kuvaaja Ala-Kulju Reino 1931, Museovirasto – Musketti, CCBY4.0
1
7 Tynnöriä 7
1 Wälppä

1a1 alakuljunpihakuortane1900 29
kylvövakka (vas.), pohdin, välppä ja sihti, CCBY4.0, Museovirasto Musketti
1
3 Kangaspuut

1a1 alakuljunpihakuortane1900 3

20
16 Kaidesta

Nauhapirta; Kaide
Suorakaiteen muotoinen, yksipuinen, 11 pystyrakoa, 12 reikää.

10
3 Niidet

1a1 alakuljunpihakuortane1900 30
Niisipuut, CCBY4.0, Satakunnan museo
3
1 Wyhdinpuut 2
4 Rukkia 12
2 Loukku

1a1 alakuljunpihakuortane1900 31
Pellavaloukku, CCBYND4.0, Turun museokeskus
2
2 Lihta

Esim. Pellavalihta

2
Laakson tyttäret Vimpelistä kutovat ja kehräävät, kuvaaja Ala-Kulju Reino
Laakson tyttäret Vimpelistä kutovat ja kehräävät, kuvaaja Ala-Kulju Reino 1931, Museovirasto – Musketti, CCBY4.0

1a1 alakuljunpihakuortane1900 8

Kpl Huonekaluja Smk pen
5 Piironkia

klaffipiironkialakulju

85
1 Ruokakaappi

1a1 alakuljunpihakuortane1900 34

5
1 Kirjakaappi

AleksanteriAlaKuljun itsetekemäpiironkikirjahylly1800 1900
3
1 Piippuhylly

AleksanteriAlaKuljun itsetekema piippuhylly 1800 1900-003

hylly; kulmahylly; piippuhylly

1
1 Isokaappi

6talopohjalainenkuortanebyjarijtuomistoalakertatupa-001

30
1 Nurkkakaappi

12talopohjalainenkuortanebyjarijtuomistoalakertatupa-001

3
2 Winkkaa

1a1 alakuljunpihakuortane1900 32

Vinkka, työkaluja varten, seinään kiinnitettävä. Kansallismuseo

2
1 Hylly 2
3 Isokaappiromua 3
1 Pataarkku

erstupa2talopohjalainenbyjjtuomisto

2
2 Pesukaappia

15talopohjalainenkuortanebyjarijtuomistoalakertatupa-001

5
3 Satulipeiliä 7
1 Sokerikone 2
10 Sohvaa

AleksanteriAlaKuljun itsetekema sivustavedettava1800 1900-003
54 Video sivusta vedettävästä sängystä
14 Pöytää

AleksanteriAlaKuljun itsetekemapiironki 1800 1900-001
36
2 Arkkua 5
2 Soutulavittaa

1a1 alakuljunpihakuortane1900 7
Keinutuoli
10
36 Lavittaa 45
6 Penkkiä 12
Kpl Waatteita Smk pen
5 Parjaa

ilmeisesti tarkoittaa ”patjaa”

50
20 Tyynyä 40
5 Wällyt 50
4 Täkkiä 25
8 Loidetta (Leveä kangas) 14
14 Lakanaa 14
12 Pyhettä 3
3 Pöytätuukia 1 50
12 Kassia 12
20 kyyn Kangasta 20
Lattiamattoja 16 50
Wainajan vaatteet 35
Miehen pukuvaatteet 75
Sekatavaraa 2
15 Säkkiä 6
Lasikartiinia 16
1 Sateenvarjo 4
2 Suittet 6
3 Koirannahkaa 5
1 Kapsäkki

Matkalaukku

7
4 Laukkua 4
Nahkoja 33
25 Kgr Ihraa 15
Koppakaari (loput tavarat) 15
Kpl Eläimiä Smk pen
15 Lehmää 525
3 Hevosta

hevostalli2

500
3 Wasikkaa 20
26 Lammasta 100
2+2 Sikaa +Porsasta 90
8 Kanaa

Vanha pihapiiri 3 by Jar J Tuomisto

4

Ala-Kulju 1

Hedvig Yrjöntytär Ala-Kuljun os. Sippola Kauhavalta, v. 1892 kalunkirjoituksen leski Aleksanteri Ala-Kulju

karrysilta
Soldan August Fredrik, tekijä 1846 Museovirasto – Musketti CC BY 4.0

Lähteet:

Hetvig Yrjöntytär Ala-Kuljun kalunkirjoitus -asiakirja, Harri Ala-Kuljun kokoelmasta

Kaksifooninkisen talon tilat ja kalusteet v.1700 – 1900 – Asuminen ennen osa 5, tekijä Jari J Tuomisto

Kaksifooninkinen talo – Asuminen ennen osa 4, tekijä Jari J Tuomisto

1900 -luvun alun Ala-Kuljun talon pihapiirin ennallistus mallintamalla – Pihapiiri ennen osa 13, tekijä Jari J Tuomisto

2-3D sovelluksella rakennettuja Youtube -videoita töistä, elämisestä ja asumisesta 1800 -luvulta 1900 -luvun alkuun, tekijä Jari J Tuomisto

Maanviljelijä Aleksanteri Eliaksenpoika Ala-Kulju – Kuortaneelta, tekijä Jari J Tuomisto

Hevosen ajokalut – pihapiiri ennen osa 7, Jari J Tuomisto

Hevosen varusteita v 1913 – pihapiiri ennen osa 8, Jari J Tuomisto

”Pohdin” ”Puohdin” – Unohdettu esineen nimi, Jari J Tuomisto

KIRVES, SIRPPI JA KAHVIPANNU Rautaesineistö ja metalliset kulutustavarat Laukaan pitäjän perukirjoissa 1850–1900 , Jaakko Kuusela, Pro gradu -tutkielma, Historian ja etnologian laitos, Jyväskylän yliopisto

Ilmajoen ja Nordmalingin talonpoikien varallisuuden ja luottosuhteiden vertailu
perukirjojen mukaan vuosina 1796—1830 Tiina Hemminki, Suomen historian pro gradu –tutkielma 2008, Historian ja etnologian laitos, Jyväskylän yliopisto

1800-luvulla valmistettuja työkalujen kuvia, jotka löysin Finnan hakupalvelusta. Työkalujen kuvia autonomisessa Suomessa 1800 -luvulla

Tietosanakirja 1909-1922, Project Runeberg

Suomalaisessa kalustokauppa P, Sidorowissa myytävänä olevia apuvälineitä, koneita ja laitteita vuonna 1891.

Video puinnista hevoskierrolla käyttövoiman saavalla vanhalla puimurilla.

Puimakone, Historiallinen maatalous, Helsingin yliopisto

Peltoviljelyn historia, Historiallinen maatalous, Helsingin yliopisto.

Hevosen luokkivaljastus, Työhevosharrastajien kotisivut

Tietosanakirja 1909-1922, Project Runeberg

Suomalaisessa kalustokauppa P, Sidorowissa myytävänä olevia apuvälineitä, koneita ja laitteita vuonna 1891.

Talonpoikaistyylisen kalustetarrasarja suunnittelu, Iiris Peltonen, Opinnäytetyö, Lokakuu 2011, Pohjois-Karjalan AMK, Muotoilun koulutusohjelma

Itsetekemisen perinne, Käsityöt elävänä kulttuuriperintönä, Aura Kivilaaksi, Marketta Luutonen ja Leena Marsio (Toim.)

 

©Jari J Tuomisto